Bydlení na okraji města s prvky minulosti

Bydlet komfortně lze i v domě s několika křížky na zádech a vůbec nemusí přijít o svého génia loci. Navzdory rekonstrukci a přístavbě stále dýchá minulostí a spolu s novými prvky se přeměnil na příjemný, vzdušný a současný domov.

V patrové rodinné vile na okraji hlavního města nynější majitel vyrůstal a má k ní hluboký citový vztah. Rozsáhlou rekonstrukcí a změnou dispozice ji však chtěl přizpůsobit současné době. Kompletní přeměnu exteriéru i interiéru starého domu navrhli architekti Soňa Králíková, Jana a Michal Tartalovci.

vzdušný prostor v domě
Podstatnou změnou bylo vytvoření velkého vzdušného prostoru s galerií uprostřed dispozice, přičemž se zde zachovaly původní prvky – železobetonový překlad, původní dveře. Na galerii je velká knihovna s koutkem na čtení, která se do nové dispozice promítla na přání majitelů.
Jednodušší střecha a červené dveře

Rekonstrukcí dostala vila novou tvář a ta citlivě navazuje na původní dům. Architekti se snažili co nejvíc zachovat jeho charakter, zejména z uličního pohledu. Jemný zásah však neobešel střechu, její tvar zjednodušili odstraněním valby a okapu. Naopak směrem do zahrady dům otevřeli, vytvořili terasu, která je plynule propojena s interiérem. Zastřešení terasy s pergolou a její ohraničení bočními dřevěnými lamelami doplňuje celé tvarování domu. „I při vstupu jsme použili dřevěné lamely a konstrukce jeho překrytí koresponduje s terasou. Vstup kromě lamel opticky vymezuje květináč se zelení, který má integrované osvětlení,“ objasňuje Soňa a dodává, „vstupní dveře jsme zvýraznili červenými dveřmi se světlíkem.“ Z boční strany je přístupná komora přímo propojena s kuchyní.

obývací pokoj s terasou
Obývací pokoj je vizuálně spojen se zahradou přes velká zasklení a terasu. terasa je překryta lamelami a část se stolováním má výsuvnou markýzu.
Lamelová stěna na terase
Vertikální lamelová stěna je formou pokračování dřevěného obkladu z interiéru ven na terasu.
Galerie ve vestavbě domu

Digitally generated modern two-story family house/villa with terrace. The scene was rendered with photorealistic shaders and lighting in Corona Renderer 6 for Autodesk® 3ds Max 2022 with some post-production added.

Pod novou střechou se nabídl prostor pro vybudování galerie s otevřeným schodištěm. Tímto řešením architekti otevřeli a provzdušnili někdejší uzavřenou dispozici a umocnili prostornost i variabilitu podkroví. Vznikla tak dynamická dispozice s galerií a schodištěm tvarovaným do L, které ohraničilo vzdušný prostor nad jídelním stolem. Ten se rázem stal srdcem domu. Světlo na něj dopadá shora, z vikýře. „Původně měl dům vysoké stropy, jednoznačně nám vymezil, že se tam žádá dostat vzduch. I proto jsme v obývacím pokoji, sousedící s jídelnou, udělali nový betonový strop vyšší, než je standardní výška,“ vysvětluje Soňa. Je to nyní rozděleno tak, že spodní část domu s kuchyní, jídelnou s přímým výstupem na terasu je denní s francouzskými okny až po zem, bez parapetu.

otevřené schodiště
První blok schodiště, základ celých schodů, je masivnější, ostatní jsou vylehčené, samonosné. Statika si vyžádala kovovou konstrukci podesty s podpěrami.
„Byla to stará vila, která má svéráznou atmosféru a velmi mnoho pěkných prvků v interiéru, které se nám podařilo zachovat.“

  • Janka Tartalová, architektka

lamelová stěna

Kromě oken interiér s exteriérem vizuálně propojuje také dřevěný obklad, který přechází z obývacího pokoje ven v podobě vertikální lamelové stěny. Ve vstupní hale zůstaly zachovány dva vstupy do pokojů s původními zárubněmi i kazetovými dveřmi a vedou do hlavní ložnice s koupelnou a saunou. Je to soukromý blok rodičů. O patro výše se vine galerie s knihovnou a místem ke čtení. V původním domě byla velká knihovna a přání majitelů bylo, aby se v nové dispozici také objevila. Pod střechou vznikly téměř dva identické pokoje, jeden je pokoj pro hosty a druhý velká ložnice s pracovním stolem. Je zde také koupelna s volně stojící vanou pod střešním oknem.