3 oblíbené druhy bábovek – které to jsou a jak je připravit?

Káva, čaj a něco sladkého. Také milujete bábovku, ale stále si říkáte, že nezvládnete upéct právě tak nadýchanou, jakou dělala vaše babička? Vyzkoušejte snadné recepty, a to nejen na klasické druhy bábovek, které všichni tolik milujeme, ale také nějakou tu zdravější variantu!

Třená bábovka (mramorová)

Celé kouzlo nadýchané třené bábovky je v tom, že ji musíte připravit už o den dříve, než ji chcete podávat. Aby byla správně nadýchaná, musíte jí trochu „pomoct“, a to tak, že smícháte krystalový cukr s máslem a budete jej třít tak dlouho, než bude celá směs řádně nadýchaná.

Jak docílit toho nejlepšího výsledku? Do 200 g másla (pokojové teploty) přisypejte 350 g krystalového cukru. Pomalu vmíchejte a následně postupně třete buď ručně nebo v robotu. Nikdy však směs nešlehejte a nepoužívejte ruční mixér. Pokud nechcete máslo třít ručně, použijte speciální (pomalejší) funkci robotu – právě tření.

Směs poté vmíchejte k ostatním ingrediencím:

  • 4 vejce
  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce kakaa
  • Tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Smíchejte všechny ingredience kromě kakaa. Poté odeberte zhruba třetinu těsta (do další mísy), přisypte do něj lžíci kakaa a metličkou rozmíchejte. Vymažte a vysypte formu na bábovku a vrstvěte do ní těsto. Nejprve vlijte do formy část světlého těsta, poté přidejte část kakaového a takto pokračujte až budou obě mísy na těsto prázdné.

Tip: aby se vám lépe podařilo z formy dostat veškeré těsto, bude se vám hodit vychytávka jménem silikonová stěrka na těsto. Vzhledem k jejím vlastnostem z mísy dostanete i poslední kapičky těsta.

Pak už jen stačí formu s těstem vložit do trouby předehřáté na 160 °C a péct zhruba 50 minut. Po vytažení se špejlí přesvědčte, zda je bábovka skutečně hotová. Následně ji nechte chvíli „odpočinout“ na vzduchu a jakmile vychladne, tak ji pouze přikryjte utěrkou a následující den servírujte.

Ořechová bábovka

  • Co budete potřebovat?
  • 200 g vlašských ořechů
  • 3 vejce
  • Prášek do pečiva (1 sáček)
  • 150 g třtinového cukru
  • Špetku soli
  • 200 ml acidofilního mléka
  • ½ dcl slunečnicového oleje
  • 160 g polohrubé mouky
  • Moučkový cukr k poprášení

Nejprve vezměte vlašské ořechy, nasucho je opražte na pánvi a namelte. Smíchejte žloutky s cukrem a vyšlehejte do jemné pěny. Přidejte acidofilní mléko, olej a na závěr polohrubou mouku, prášek do pečiva a namleté ořechy. Opatrně směs zamíchejte. A co dál? Vlijte těsto do vymazané a vysypané formy a vložte do trouby (předehřáté na 175 °C). Pečte zhruba 45 minut.

Fit bábovka (bez mouky)

Na závěr samozřejmě nesmí chybět „zdravá bábovka“, která neobsahuje pšeničnou mouku. Jak na ni?

  • 3 vejce
  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 4 lžíce medu (případně lžíci stévie)
  • 1 hrnek jablečného pyré
  • 250 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • 1 lžička skořice
  • 1 hrst sušeného ovoce nebo ořechů (nakrájené meruňky, rozinky, ořechy, kousky tmavé čokolády…) zkrátka cokoliv, co vás napadne
  • 1 hrst kokosové mouky

Ovesné vločky rozmixujte nebo rozemelte na mouku a smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi. Připravené těsto vlijte do předem vymazané a vysypané formy, vložte do trouby a pečte zhruba 1 hodinu při 150 °C.

Tak která z bábovek bude vaší favoritkou? Dáte přednost lehké „fit bábovce“ nebo se raději pustíte do tradiční – třené?