Ticho, blízkost přírody a výhledy. V malebné vesničce vyrostl rodinný dům nejen na víkendový relax

Malebná vesnička v žilinském okrese – Malá Černá je příjemným místem nejen pro víkendový relax, ale i pro bydlení, zejména pokud upřednostňujete ticho a blízkost přírody. Nemá ani 360 obyvatel, ale zato ji znal už Matej Korvín. Právě v této lokalitě vyrostl nový rodinný dům z dílny ateliéru TREEA. Jednoduchá forma s nakloněnou střechou jako okolní vrchy, která je částečně zatravněná, přímo ideálně zapadla do prostředí.

Dům nad vesnicí, jak nazval projekt jeho autor, architekt Peter Kasman, sedí na svažitém pozemku a je prvním v příštím rozšíření územního plánu vesnice Malá Černá. Jedinou linií, která v současnosti protíná pastvinu mezi vesnicí a lesem, je nezpevněná přístupová cesta. Díky souladu s okolním přírodním prostředím se architekt rozhodl přibližně polovinu zastavěné plochy domu opět zatravnit.

Neobvyklá, a přitom tradiční chalupa v moravsko-slezských horách
Nad hlavní místností je sedlová střecha s podkrovím

Na pozemek s domečkem se dostanete ze severní strany – v této části se nachází dvojgaráž, sklady, kotelna a samotný vstup do domu. Přes zádveří pokračujete přímo do hlavní obytné místnosti, která spojuje funkce kuchyně, jídelny a obývacího pokoje.

Zároveň díky prosklené stěně nabízí příjemný výhled na vesničku níže a na masiv malofatranského kleku. Nad touto společenskou částí domu je sedlová střecha, zbylá část střechy je plochá s mírným sklonem.

Sedlová střecha domu pod kopcem
Dům přebírá tvarování hmoty střechy z tradiční architektury vesnic

Schodiště uprostřed denní zóny

Obývací pokoj od kuchyně opticky předěluje přímé schodiště do podkroví s dekorativní dřevěnou konstrukcí po obou stranách. Kuchyň je řešena v kombinaci bílé barvy a světlého dřeva, jídelní stůl se nachází nejblíže prosklení.

Druhá část místnosti je obývací pokoj s šedou pohovkou ve tvaru písmene U a dlouhým konferenčním stolkem. V podkroví jsou dětské pokoje – jeden nalevo, druhý napravo od schodiště. Z hlavní obytné místnosti v přízemí je ještě přechod do rodičovské ložnice se samostatným šatníkem a koupelnou.

Luxurious property located in Le Fontainebleau, Blainville neighbourhood, a rich suburb of Montreal on a sunny day of summer.

Zděný dvojtrakt s částečně zelenou střechou

Dům je navržen jako zděný dvoutrakt složený z obytné
části – podkroví se štítovou stěnou – a jednopodlažním zázemím domu se zelenou střechou. Prosklené plochy v této části domu prosvětlují přízemí do hloubky. „Z východní a západní strany se dům inspiruje tradičním tvaroslovím trojúhelníkového tvaru střechy domů, které jsou ve vesnici.

Energeticky nenáročný dřevodům s ručně štípanými šindelemi
Stavba je však bez klasického hřebene střechy a masivní západní valba střechy vytváří zmíněné dva podkrovní dětské pokoje. Dům je tedy novotvarem, avšak přebírá tvarování hmoty střechy z tradiční architektury vesnic Rajecké doliny,“ popisuje vznik zajímavého tvaru střechy architekt Peter Kasman.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram